Uppvärmning av en villa är ofta den största energiförbrukaren i ett hushåll. Enligt Energimyndigheten utgör kostnaden för värmepump eller annan elburen uppvärmning i genomsnitt 80 % av elräkningen.

– Det finns cirka 1,2 miljoner värmepumpar i Sverige. Om vi kan styra dem smartare skulle det motsvara effekten av ett par kärnkraftverk, säger Erik Wilson från Öresundskraft.

Lösningen: Värm Smart

För att möta detta behov har Öresundskraft utvecklat tjänsten Värm Smart. Tjänsten låter kunderna optimera sin uppvärmning genom att koppla sin värmepump till en liten apparat som styr uppvärmningen utifrån elpriset eller önskad komfortnivå i hemmet.

– Vi ser uppvärmning som en av de viktigaste pusselbitarna för att hjälpa våra kunder spara pengar och samtidigt avlasta elnätet, säger Erik Wilson, produktansvarig på Öresundskraft.

Även om fjärrvärme är den mest klimatsmarta och resurseffektiva uppvärmningsformen, kan inte alla hushåll använda den. Därför satsar Öresundskraft på att hjälpa kunder med värmepumpar att bli mer energismarta.

Hur fungerar det?

Med Värm Smart kan de som har elavtalet Timpris styra sin värmepump efter spotpriserna på elmarknaden. Detta innebär att värmepumpen arbetar som mest när elpriserna är som lägst. För kunder med rörligt månadspris hjälper tjänsten till att avlasta elnätet under perioder med hög belastning, vilket också har ett hållbarhetsperspektiv.

– De som har störst ekonomisk nytta av Timpris-avtal är de som bor i äldre eller större villor med stort uppvärmningsbehov, förklarar Erik Wilson. För dem med rörligt månadspris kan en sänkning av inomhustemperaturen med en grad innebära besparingar på cirka fem procent.

Erfarenheter från tester

Katja Sjögren, avdelningschef för utveckling och förvaltning på Öresundskraft, har testat Värm Smart sedan januari. Hon berättar att hon under de kallaste månaderna sparade upp till 300 kronor per månad utan att märka någon försämring av inomhusklimatet.

– Det bästa är att jag inte har upplevt någon negativ skillnad. När det varit som kallast har jag ändå kunnat spara pengar, säger hon.

Erik Wilson förklarar vidare:

– Hus har olika förutsättningar, men alla har en termisk tröghet. Det innebär att husen fungerar som värmebatterier och kan hålla värmen i flera timmar efter att uppvärmningen pausats, beroende på isolering och utomhustemperatur.

Hus med betongplatta eller golvvärme kan exempelvis värmas upp under natten när elen är billigare, och sedan hålla värmen under flera timmar på dagen.

Spara och följ upp

Med Värm Smart kan kunderna via Öresundskrafts plattform Mina sidor följa hur deras värmepump anpassar sig efter elpriserna och hur mycket pengar de sparar.

Katja Sjögren sammanfattar:

– Genom att testa tjänsten har vi sett hur mycket uppvärmning påverkar elkostnaderna och hur kunder kan bidra till att avlasta elnätet. Det är bra för både plånboken och miljön. Som regionalt energibolag känner vi ett ansvar att erbjuda lösningar som både sparar pengar och främjar en hållbar framtid. Det är en win-win för alla.