Samma gamla inomhustemperatur till en billigare peng, samtidigt som man bidrar till den gröna omställningen? Jo tack! Det är de utlovade premisserna när digital värmepumpsstyrning nu lanseras på bred skala.
Inflationen med stigande priser inom allt ifrån livsmedel till streamingtjänster är ett högst aktuellt ämne. Men inom energisektorn kan vi se en ljusning vid horisonten. Den nya tjänsten digital värmepumpsstyrning har det senaste året testats och förfinats i förhoppningen att kunna ge villaägare ett billigare och miljövänligare alternativ att värma upp sitt hus.
Men vad är egentligen digital och smart värmepumpsstyrning? I teorin är det ganska enkelt. Tekniken använder den termiska trögheten i din villa – man kan säga att villans golv, väggar, tak och inredning fungerar som ett värmelager, ett batteri.
Genom att installera en hårdvara till din befintliga värmepump så kan tjänsten styra så att pumpen jobbar mer när elpriset är lågt, och går in i ”stand by”-läge när det är dyrare. Något som leder till dels billigare uppvärmning och varmvatten i hemmet, dels en bättre balans mellan produktion och förbrukning i elnätet.
Senast december 2026 måste dessutom alla elnätsbolag i Sverige ha infört effekttariffer. Då betalar man som villakund inte bara för den energi man förbrukar, utan även för den högsta effekt man tar ut vid ett och samma tillfälle. Då blir det ännu viktigare att man inte kör t ex värmepumpen och elbilsladdaren på samma gång.
Henrik Lönnqvist bor i en villa i Trelleborg med sin familj och hoppade på ett pilotprojekt som energibolaget drog igång för snart ett år sedan.
– Vi fick ett utskick i brevlådan i februari 2023 och då jag är intresserad av sådana här frågor så bestämde jag mig för att testa. Inte för den ekonomiska vinningen i första hand, utan snarare för att kunna bidra till samhället i stort. Men kan jag dessutom spara pengar på kuppen är det såklart en välkommen bonus, säger han.
Sagt och gjort. Henrik Lönnqvist deklarerade sitt intresse och kort därefter installerades tjänsten till familjens värmepump. Och kort därefter så var installationen klar och den digitala styrningen igång.
– Det var en väldigt smidig process måste jag säga. När installationen var klar kunde jag luta mig tillbaka och behövde inte hålla koll på något utan allt sker helt automatiskt. Men då jag är nyfiken och intresserad av de här frågorna så höll jag ändå koll och kunde se att värmepumpen gick på högvarv när elpriserna var lägre och att pumpen använde sig av den lagrade energin när priset steg, säger han.
Har du märkt någon skillnad på inomhusklimatet sedan den digitala styrningen tog över?
– Inte alls faktiskt. Sedan vet jag att Easyserv (företaget Trelleborgs Energi anlitade för att sköta den digitala värmepumpsstyrningen) körde en ganska defensiv strategi i början, just för att inte riskera att påverka inomhusklimatet.
Du som använt tjänsten ungefär ett år nu, ser du någon förbättringspotential?
– Jag tror att en mer offensiv styrning som anpassas mer efter varje hushåll skulle vara bra. Under pilotprojektet har det varit samma för alla som testat oavsett var man bor, vilken pump man har och i vilken typ av hus man bor. Helt enkelt att tjänsten skräddarsys ännu mer efter varje användares behov och förutsättningar.
Priset då? För Henrik Lönnqvist och alla andra som ingått i pilotprojektet har det första året varit kostnadsfritt, men han har fått indikationer på att installationen av hårdvaran kommer att kosta ungefär 1 200 kronor och för tjänsten en abonnemangskostnad per månad på under hundralappen. Och han har kunnat räkna hem några hundralappar i sänkt uppvärmningskostnad.
– Jag har inte kunnat läsa av kostnadsbesparingarna exakt, men mellan tummen och pekfingret kapade vi nog åtminstone 200–300 kronor i månaden med den här lösningen. Sedan tror jag potentialen är ännu högre med en mer skräddarsydd lösning, säger han.
Skulle du rekommendera digital värmepumpsstyrning? Och i så fall varför?
– Det skulle jag, absolut. Den här vi har eller liknande. Jag tror att det är en stor och viktig hjälp för det gemensamma elnätet att hitta balans. Idag har många elbil och att ladda den och uppvärmningen av villan är två stora poster där vi verkligen kan påverka, då är den här typen av tjänster en stor och enkel hjälp.
Istället för att anpassa sitt liv efter elpriserna och till exempel köra tvätt- eller diskmaskinen på natten så är det här en betydligt smidigare lösning. Inte minst när man är småbarnsföräldrar som vi är. Det är en tjänst de flesta villaägare har råd med och tröskeln är lägre än att investera i till exempel solpaneler.
Vi har frågat energiexperten inom elkraftteknik Bo Normark vilken påverkan smart styrning av värmepumpar kan ha på energisystemet i stort.
– EU har nu på allvar upptäckt värmepumpen som den givna ersättaren av fossil gasvärme. Men man ser även värmepumpar som en av de allra viktigaste flexibilitetslösningarna för att hantera den ökande variabiliteten i kraftsystemet.
Sverige har ett unikt utgångsläge genom att vi redan har ett mycket stort antal värmepumpar som i dag endast i mycket liten omfattning används för att flytta last i tiden för att minska effektuttaget vid hög last och/eller högt elpris.
Tekniska lösningar som Easyserv kan snabbt göra stor skillnad i kraftsystemet genom att man till låg kostnad och helt utan manuella ingrepp kan frigöra kapacitet i elnäten och dessutom spara pengar till konsumenterna.
Vill du också testa en tjänst för smart styrning? Kontakta ditt energibolag.